La UNESCO diu que si la Intel·ligència Artificial (IA) i la Intel·ligència Humana treballen en conjunt són més fortes que cadascuna d’elles per separat.

Això implica que, tot i que la IA ha arribat per revolucionar les nostres vides i la nostra manera de treballar, és qüestió nostra aprofitar-la i explotar-la en els diversos camps i treure’n un bon ús. Tot i que depèn de nosaltres explorar les seves llums i les seves ombres. 

Què és la Intel·ligència Artificial?

La Intel·ligència Artificial (IA) és una tecnologia software que efectua operacions característiques dels éssers humans. Mitjançant algoritmes i models matemàtics complexos faciliten que les màquines i altres sistemes tecnològics processin informacions i prendre decisions. Analitza dades i informació per a identificar patrons i poder crear models.

IA aplicada al disseny, oportunitat o amenaça?

Amb l’arribada de la IA l’any 2022, molts àmbits han evolucionat de manera dràstica. El camp artístic i del disseny és un d’ells. I és molt freqüent que molts professionals del sector de la publicitat o del disseny es sentin amenaçats per aquesta tecnologia avançada que és capaç de generar imatges, il·lustracions i gràfics a partir de dades i altres paràmetres. I és que, una cosa és certa: la IA pot fer moltes de les tasques que els dissenyadors i altres professionals de l’àmbit artístic fan.

La pregunta és clara: en un futur, el càrrec de dissenyador encara existirà? Tot i que, la resposta és incerta perquè no coneixem el futur, sí que sabem que malgrat que la tecnologia avança a passos gegants, nosaltres avancem amb ella i evolucionem al mateix temps. Pot ser, la figura del dissenyador no serà la mateixa que avui en dia, però tindrà unes tasques i responsabilitats diferents.

És important destacar el rol del dissenyador en la creació de peces. Encara que la IA sigui capaç de crear en qüestió de segons una peça artística, és tasca del dissenyador donar-li la coherència estètica i conceptual. És a dir, rematar la peça per tal que s’adeqüi a les necessitats que es demanen. Tot i que la IA sigui capaç de produir quelcom, no té la Intel·ligència Emocional de les persones i li manca el toc humà. Molts cops, no és capaç de transmetre la força i el sentiment que el treball humà pot fer. De manera que el talent i la perspectiva humana encara són unes qualitats que no es poden replicar.

edRa i la Intel·ligència Artificial

A edRa coneixem el potencial de la Intel·ligència Artificial, tot i que apostem per desenvolupar el potencial i les habilitats dels nostres alumnes. En els nostres cursos i graus de disseny, no desprestigiem la importància de la IA, per això intentem fer entendre que el seu ús, en determinats moments, pot ser necessari i rellevant. La IA pot ajudar-los a assolir uns objectius i a facilitar moltes de les tasques del disseny i automatitzar moltes altres, de manera que permet al dissenyador alleugerir part de la seva feina i enfocar-se en activitats més creatives o que necessiten el toc humà.

Intentem incorporar la IA com una eina més a disposició del nostre alumnat, però, sempre sent conscient que prima el criteri d’un mateix. En conclusió, la IA no és un enemic, és un suport.