Bartomeu Cucurull

El proper dimarts 26 de d’abril a les 19.30h inaugurem a l’escola EDRA aquesta exposició amb una vintena d’obres de l’artista.

El títol de l’exposició fa referència al procés creatiu de la compressió i l’acumulació introduït per Duchamp a “La boîte en valise”. En la mostra hi ha peces molt diferents, distants en el temps, unides per subtils connexions que es van definint en el procés creatiu. Les obres comprimides en l’espai expositiu, gestades en un petit estudi, des del pensament particular de l’artista, s’expandeixen i esdevenen comprensibles, en la globalitat, en el procés abstracte del pensament i en l’estimulació creativa de la percepció de l’espectador.

A través de les obres de Bartomeu Cucurull, volem fer una reflexió sobre la creativitat com a forma de vida.

Entenem la creativitat com la capacitat de la ment per associar idees de manera nova, inventar objectes i solucions originals en diferents tipus de situacions i establir noves connexions aparentment dispars. És un talent que s’aplica a tots els aspectes de la vida. Tothom pot ser creatiu però cal voler-ho ser i estimular-ho.

Bartomeu Cucurull és un bon exemple de persona creativa i el seu procés de treball ens pot servir de referència.

Cucurull neix a Tàrrega (Lleida) el 1926, ve a viure a Rubí l’any 1947. Comença a dibuixar als 14 anys guiat pel seu amic i pintor Florenci Soriguera. Combina els estudis de comerç amb classes de dibuix i pintura.

Té una vida laboral i familiar molt intensa que l’allunya temporalment de la pràctica artística. El 1989 es matricula a l’Escola d’Art i Disseny EDRA i a través del seu treball i la il·lusió per l’experimentació torna aflorar tot el seu potencial creatiu i artístic.

Fa diferents exposicions individuals i col·lectives a Catalunya i participa en fires d’art.

Actualment treballa en el seu estudi particular i segueix explorant nous llenguatges artístics.

En la mostra ens sorprenen els mons onírics, el bestiari fantàstic, els boscos encantats, els assemblatges i objectes transformats però, sobretot un pensament creatiu, incansable i actiu, ansiós per descobrir i revelar nous secrets, nous reptes, noves emocions…

Bartomeu Cucurull desenvolupa la seva creativitat i imaginació de manera perseverant, pacient, intuïtiva, flexible i metòdica. Les seves obres neixen dins el seu caos, extremadament ordenat. Una idea porta a l’altra, les cerques es van sumant i transformant, l’error és amic i estimulant. Treballa amb diferents tècniques i suports, passa del pla al volum, de la monocromia al color. Experiències encadenades fan comprensible l’evolució creativa.

Visitar el seu taller és una experiència fantàstica que us volem mostrar a través d’una col·lecció de fotografies zenitals. Treballa en un espai petit, on condensa gran quantitat d’estímuls que activen la seva imaginació. Objectes quotidians recopilats al llarg de tota una vida, ordenats per mides, colors, materials. Caixes i caixetes de records oblidats, tresors personals, relíquies passatgeres. que sovint fusiona en contenidors curosament creats per presentar juxtaposicions intuïtives i evocacions a la nostàlgia.

La vitalitat d’esperit, la imaginació, l’experimentació de Bartomeu Cucurull sorprèn quan descobrim que té quasi de noranta anys. Com deia Rita Levi-Montalcini, neuròloga i premi Nobel 1986, “… el cos s’arruga, és inevitable, però no el cervell […] Conserva el cervell il·lusionat, actiu, fes-lo funcionar i no es degenerarà mai” […]. En lloc d’afegir anys a la vida, més val afegir vida als anys”.

Fem-nos nostra aquesta filosofia de viure i treballem per estimular-la. Ser creatiu és una decisió. Un món globalitzat, en constant transformació reclama ments obertes i positives. Us animem a introduir aquest objectiu vital en el vostre camí amb la convicció que la curiositat, la capacitat de projectar i de crear ens pot ajudar a aconseguir una vida millor. L’exposició de Bartomeu Cucurull és un estímul del pensament creatiu. Endinsem-nos-hi i deixem fluir la imaginació.

Us hi esperem!